Blogikirjoitukset

Arja Vaijan teos palasi takaisin

Muutama vuosi sitten kansalaisopistossa tehtiin ilmastointiremonttia, jonka tieltä siirrettiin b-oven aulatilasta Arja Vaijan teos Kesän värit turvaan taidemuseoon. Samalla teos puhdistettiin ja sen kehys suoristettiin. Keskiviikkona 30.9.2020 teos palautettiin takaisin entiselle paikalleen. Museoamanuenssi Mira Arkko ja museomestari Paula Hede ripustivat Kesän värit b-oven aulatilaan, jossa se ilahduttaa esimerkiksi soiton opiskelijoita, muskarilaisia ja heidän vanhempiaan.

Terveiset etäältä!

Kolmas viikko etätyötä takana ja yllättävä tilanne on synnyttänyt uudenlaista ajattelua ja toimintaa. Perheet viettävät paljon aikaa kotona ja tilanne on pakottanut keksimään uusia – tai sanoisiko uusvanhoja – ajanviettotapoja. Moni käsitöitä aikaisemmin harrastanut on palannut uudelleen käsillä tekemisen pariin. Kirjastojen mentyä kiinni, ovat kuntalaiset löytäneet äänikirjat ja näitä on lainattu aikaisempaa enemmän. Jauhoja ja leipomistarvikkeita ostetaan paljon ja perheet ovat innostuneet ruoanlaitosta. Kriisi on synnyttänyt yhteisöllisyyttä. Vanhuksien karanteenia halutaan helpottaa ja moni vapaaehtoinen huolehtii heidän kauppa-asioista. Nallet ovat siirtyneet ikkunoiden taakse tervehtimään ulkoilijoita ja ilahduttamaan lapsia.

Hiljainen on kylätie…

Kouvolan kansalaisopiston toiminnan keskeytyminen koronavirusepidemian ehkäisynä on hiljentänyt opiston toimipisteet eri puolilla Kouvolaa. Henkilöstö on siirtynyt osin etätyöhön. Etäopetuksen mahdollisuuksien hyväksikäyttö on otettava opiston toiminnan kehittämisen kohteeksi jatkossa.

Koronan varjossa

Viime viikkoina on saatu seurata uutisoinneista koronaviruksen leviämistä ympäri maailman. Monenlaisiin varotoimiin on ryhdytty. Suhtautuminen viruksen aiheuttamiin terveysuhkiin vaihtelee hysteriasta ”hällä väliin”. Kymenlaaksossa ei ole vielä (11.3.2020) todettu koronatartuntaa, mutta lähimaakunnissa on tartuntoja vahvistettu. Tilanne näyttää muuttuvan nopeastikin.

Kansalaisopiston lomautussuunnitelmat

Kouvolan kaupungin lomautukset koskevat myös kansalaisopiston henkilökuntaa. Vuoden 2020 aikana kansalaisopiston vakituiset päätoimiset opettajat ja hallintohenkilöstö lomautetaan kolmeksi viikoksi. Lomautusta on suunniteltu yhteistyössä henkilöstön kanssa. Opiston kevätlukukauden opetus päättyy suurelta osin huhtikuun lopussa, jolloin päätoimisten opettajien kolmen viikon lomautuksen ajankohta on opetuksen päätyttyä ennen 16.6. alkavaa kesäkeskeytystä, esimerkiksi viikot 22-24.  

Taas tultiin jouluun!

Taas tultiin jouluun, ja riemuita saa, lauletaan John Lennonin & Yoko Onon 70-luvulla säveltämässä joululaulussa. Joulu ja vuoden vaihde ovat…

Lake 8 Gaalan kuvasatoa

Kouvolan kansalaisopisto jatkoi ensimmäisen 100-vuotistaipaleensa juhlintaa Lake 8 - Gaalan merkeissä idyllisellä Kuusankosken Pato-klubilla 10.12.2019. Gaalaemäntänä toimi suunnitteluopettaja Salla Pesonen, joka kertoi Lake 8-hankkeen saavutuksista ja johdatteli kuulijoita sujuvasti tilaisuuden teemoista toiseen pienellä pilkkeellä silmäkulmassa.

Martta-nukkekurssilla

Tunnelmia Martta-nukkekurssilta. Ilmoittauduin suunnittelijaopettajamme Salla Pesosen vetämälle Martta-nukke kurssille toiveissa saada itselle uusvanha nukke. Tällä kurssilla oli tarkoitus valmistaa ns. pula-ajan Bebe, joka on yksi Martta-nukke teollisuuden nukkemalleista. Tunsin nuken historian entuudestaan ja tiesin sen valmistukseen liittyvän monenlaisia tekovaiheita.