Kansalaisopistojen liiton 120-v. juhlaristeily

Kansalaisopiston rehtori ja koulutuspäällikkö osallistuivat KOL:in 120-vuotisjuhlaristeilylle

Kansalaisopistojen liitto on perustettu 1899 valvomaan työväen-, kansalaisopistojen ja vapaan sivistystyön etuja. Juhlavuoden kunniaksi järjestettiin opistojen henkilökunnalle risteily ja seminaari Ruotsiin. Ensimmäisenä risteilypäivänä seminaarin aiheet käsittelivät elämänlaadun merkitystä nyky-yhteiskunnassa; miten kansalaisopistot kasvattavat ihmisten sosiaalista pääomaa sekä kuultiin historialuento kansalaisopistojen alkuajoista. Millaiseen yhteiskunnalliseen tilanteeseen opistotyötä tarvittiinkaan sata vuotta sitten.

Mielenkiintoisen seminaariohjelman lisäksi piipahdettiin sumuisessa, mutta lämpimässä Tukholmassa. Osallistujilla oli mahdollisuus vierailla ABBA-museossa. Aika moni sukelsi omaan nuoruuteensa ja eli ABBAn tarinan ja musiikin uudelleen. Tärkeä osa museovierailua olivat erilaiset tekniset laitteet, joiden avulla pääsi esiintymään esim. yhdessä bändin kanssa.

 

Paluumatkan seminaariohjelmassa kuultiin aikuiskoulutuksen yhteistyöstä Pohjoismaissa ja aivojen merkityksestä hyvinvoinnin ja oppimisen kannalta. Miten suojella omaa jaksamista työssä, jossa aivoja kuormittavat mm. erilaiset viestintälaitteet ja työn keskeytykset. Musiikin tekeminen kehittää ja laajentaa aivoalueita, ja liikunta parantaa muistia. Tanssin on todettu jopa kuntouttavan aivoja. Kansalaisopistot haluavat olla mukana tukemassa kansalaisten hyvinvointia ja tarjoavat mahdollisuuden itsensä sivistämiseen jatkossakin.

Sivun alkuun