Terveiset etäältä!

Kolmas viikko etätyötä takana ja yllättävä tilanne on synnyttänyt uudenlaista ajattelua ja toimintaa. Perheet viettävät paljon aikaa kotona ja tilanne on pakottanut keksimään uusia – tai sanoisiko uusvanhoja – ajanviettotapoja. Moni käsitöitä aikaisemmin harrastanut on palannut uudelleen käsillä tekemisen pariin. Kirjastojen mentyä kiinni, ovat kuntalaiset löytäneet äänikirjat ja näitä on lainattu aikaisempaa enemmän. Jauhoja ja leipomistarvikkeita ostetaan paljon ja perheet ovat innostuneet ruoanlaitosta. Kriisi on synnyttänyt yhteisöllisyyttä. Vanhuksien karanteenia halutaan helpottaa ja moni vapaaehtoinen huolehtii heidän kauppa-asioista. Nallet ovat siirtyneet ikkunoiden taakse tervehtimään ulkoilijoita ja ilahduttamaan lapsia.

Kolmas viikko etätyötä takana ja yllättävä tilanne on synnyttänyt uudenlaista ajattelua ja toimintaa.

Perheet viettävät paljon aikaa kotona ja tilanne on pakottanut keksimään uusia – tai sanoisiko uusvanhoja – ajanviettotapoja.  Moni käsitöitä aikaisemmin harrastanut on palannut uudelleen käsillä tekemisen pariin. Neulelankojen myynti on kasvanut ja ompelukoneet on otettu esille. Niinpä minäkin aloitin neulomaan perheen ”Sulo Viléneille” omat pipot ja tämän jälkeen jatkan kesken jäänyttä villapaitaa tyttärelleni. Kun se on tehty, ompelen lopultakin jo kohta viisi vuotta odottaneet pellavapyyhkeet. Toivottavasti käsillä tekemisen into ei lopu kriisin jälkeen ja toivotamme uudet harrastajat tervetulleiksi opiston kädentaitajien ryhmiin. Opettajan opastuksella on helppo aloittaa uuden taidon opettelu tai kerrata vanha, jo unohtunut taito.

Kirjastojen mentyä kiinni, ovat kuntalaiset löytäneet äänikirjat ja näitä on lainattu aikaisempaa enemmän. Luulenpa, että tämän poikkeustilanteen jälkeen äänikirjojen suosio ei laske merkittävästi, vaan yleisö on oppinut hyödyntämään tallenteet. Moni on kertonut, että pitää päiväkirjaa tästä erikoisesta ajanjaksosta. Kirjoittamisella on merkitystä tunteiden ja asioiden käsittelyn kannalta. Opiston elämäntarinan kirjoittajaryhmissä teemana on ollut elämän käännekohdat. Epäilemättä poikkeustila jää monen mieleen erikoisena ajanjaksona ja käännekohtana. Tulevaisuudessa tästä ajasta syntyneet tekstit ovat mielenkiintoinen aineisto myös eri alan tutkijoille.

Jauhoja ja leipomistarvikkeita ostetaan paljon ja perheet ovat innostuneet ruoanlaitosta. Meillä perheen koululaiset ovat suorittaneet kotitalouden etätehtäviä leipoen sämpylöitä ja pizzaa.  Olemme syöneet kanapastaa ja tänä iltana kahvin kanssa on mokkapaloja. Nyt kun ravintolat ovat kiinni, kannustaa tilanne kokeilemaan ja valmistamaan erilaisia ruokia. Koululaisten ollessa kotona, vanhempien kekseliäisyys on kovilla, kun mietitään maittavaa ja terveellistä lounasta. Kansalaisopiston ruoanvalmistuskurssit ovat olleet suosittuja ja eri maiden ruokakulttuurit ovat tulleet monelle tutuksi. Ruokien kautta on helppo laajentaa tietoa vieraan maan kulttuurista. Pitkään on ollut trendinä, että viikolla tehdään nopeita kotiruokia ja viikonloppuisin panostetaan yhdessä tehden monimutkaisempiin, useamman ruokalajin illallisiin.

Kriisi on synnyttänyt yhteisöllisyyttä. Vanhuksien karanteenia halutaan helpottaa ja moni vapaaehtoinen huolehtii heidän kauppa-asioista. Nallet ovat siirtyneet ikkunoiden taakse tervehtimään ulkoilijoita ja ilahduttamaan lapsia. Italiasta lähtenyt parvekelaulu rantautui myös Suomeen ja joissain asunto-osakeyhtiöissä yhteislaulu raikaa säännöllisesti. Liikunnanohjausta annetaan vanhusten asuntojen pihoilta ja moni jumppaa video-ohjauksen voimin.

Koulutuspäällikkö Aija Matero

Sivun alkuun