Nyt olis kahvii

Nyt olis kahvii - lämpimiä terveisiä Kimolan kutojilta on uusi julkaisu. Kudonta on tärkeä osa pienen kylän harrastustoimintaa. Tärkeää on myös kudonnan ohessa tapahtuva kahvittelu. Usein on tarjolla lämpimäisiä, kun kotona tehtyjä leivonnaisia on jäänyt ryhmäläistenkin maisteltavaksi. Julkaisussa jaetaan hyvät reseptit niin suolaisista kuin makeistakin leivonnaisista.

Jokin aika sitten sain käsiini mukavan julkaisun Nyt olis kahvii – Lämpimiä terveisiä Kimolan kutojilta. Kirjasen ovat toteuttaneet Kimolan kutojat ja sen on toimittanut Päivi Arolainen-Peltola. Lukijalle selvitetään Kimolan kudontapiirin historiaa. Toimintaa aloitettiin Jaalassa Sammallahden koululla 1970-luvun alkupuolella maatalousnaisten aktiivisen yhdistystoiminnan ansiosta. Nykyisin kudontapiiri toimii Kimolan entisen meijerin alakerrassa entisessä juustokellarissa Kouvolan kansalaisopiston kurssina. Julkaisussa esitellään myös kankaan kudonnan hyvin lyhyt oppimäärä sekä selitykset kutojakielelle. Kuten esimerkiksi, keitä ne 72 sisarusta ovat?

Kahvikupin kuva kansilehdellä.

Mattojen ja kankaan kutomisen lisäksi kudontapiirin toimintaan liittyy keskeisesti yhteinen kahvittelu. Kahvin kanssa nautitaan milloin mitäkin, kun kotona tehtyjä leivonnaisia on riittänyt ryhmäläistenkin maistettavaksi. Kahvin kanssa tarjottavien tuominen perustuu vapaaehtoisuuteen, eikä vuoroja eikä velvoitteita ole. Nyt olis kahvii –julkaisussa suuressa roolissa ovat ohjeet ja kuvat herkullisista leivonnaisista. Reseptejä löytyy sekä suolaisista että makeista tarjottavista.

Kuva ja ohje Halloween-kakusta
Halloween-kakku
Kuva ja ohje passionhedelmäkakusta.
Sammakonkutukakkku

 

Näin syksyn pimeinä iltoina tai Halloweenin aikaan voisikin kokeilla Sammakonkutukakkua (passionhedelmä-juustokakkua) tai Halloweenin kurpitsapiirakkaa. Kimolan kudontapiiri toimii aktiivisesti osallistujiensa ehdoilla ja opettajansa Tarjan innostavassa ohjauksessa. Mukava yhteinen tekeminen, yhteisöllisyys ja uuden oppiminen ovat liima, joka kokoaa kimolalaiset kutojat yhteen.

Tiina Kirvesniemi

Sivun alkuun