Kieltenopettajan tilinpäätös

Kielten päätoimisen opettajan Ronja Kivisen ensimmäinen syyslukausi Kouvolan kansalaisopistossa on tullut päätökseensä. Kielten kurssit pyörähtivät tänä syksynä iloksemme suunnitellusti käyntiin poikkeuksellisesta tilanteesta huolimatta. Joidenkin ryhmien maksimiosallistujamäärää jouduttiin pienentämään turvavälien säilyttämiseksi oppitunneilla. Toisaalta voitiin kuitenkin perustaa uusia eri kielten rinnakkaisryhmiä jonoon jääneille asiakkaillemme. Syksyllä päästiin kokeilemaan myös etäopetusta. Ilahduttavan moni kieltenopettaja ja -opiskelija tarttui haasteeseen ja kokeili rohkeasti etäopiskelua. Kielten tarjonta laajenee kevätlukukaudella 2021, kun saamme valikoimaamme uutuutena Angelika Polakin Puolan alkeet-kurssin. Tarjolla jälleen myös Tutustutaan kiinan kieleen-alkeiskurssi, jota vetää Ling Liang. Lanseeraamme lisäksi niin alkeis- kuin jatkotason verkko-kursseja suomen, espanjan ja venäjän kielissä. Oppitunnit järjestetään videoyhteydellä Microsoft TEAMS- tai Zoom-alustalla (opettaja perehdyttää alustan käyttöön kurssin aluksi)

Kouvolan kansalaisopiston syyslukukausi on tullut päätökseensä. Opettajana minulle vuodenvaihteen lähestyminen tarkoittaa paitsi hiljalleen rauhoittumista joulunviettoon, mutta siinä on myös vahvasti läsnä tunne tietyn syklin päättymisestä. On aika tehdä ”tilinpäätös” eli pysähtyä reflektoimaan mennyttä lukukautta ja mitä siitä on jäänyt käteen. Tässä muutamia mietteitäni.

Tämä lukukausi onkin ollut erityisen jännittävä: se oli itselleni ihan ensimmäinen täällä Kouvolassa, sillä aloitin päätoimisena kieltenopettajana 1.8. Tutustuminen uuteen työyhteisöön, asiakkaisiimme sekä Kouvolan seutuun on ollut antoisaa. Olemme opiskelijoideni kanssa yhdessä oppineet, jakaneet ilon ja onnistumisten hetkiä ja viettäneet hauskoja teemapäiviä. Olen Kouvolassa päässyt myös palaamaan vanhojen harrastuksieni lentopallon ja harmonikansoiton pariin. Olen viihtynyt erinomaisesti ja olen hyvin kiitollinen kouvolalaisten lämpimästä vastaanotosta!

Kielten kurssit pyörähtivät tänä syksynä iloksemme suunnitellusti käyntiin poikkeuksellisesta tilanteesta huolimatta. Jouduimme pienentämään joidenkin ryhmien maksimiosallistujamäärää turvavälien säilyttämiseksi oppitunneilla. Toisaalta onnistuimme kuitenkin perustamaan uusia eri kielten rinnakkaisryhmiä jonoon jääneille asiakkaillemme. Pyrimme jatkossakin reagoimaan mahdollisimman nopeasti asiakkaidemme kysyntään ja kurssitoiveisiin. Tiedotamme uutuuksista ja tapahtumista varsinkin sosiaalisessa mediassa. Seuraathan jo Kouvolan kansalaisopistoa Facebookissa ja Instagramissa?

Hankimme kieltenopettajille syksyn mittaan uusia työkaluja, järjestimme koulutusta ja valmistauduimme mahdolliseen etäopetukseen siirtymiseen parhaamme mukaan. Ihan opetuskauden loppusuoralla etäopetus tulikin sitten ajankohtaiseksi. Ilahduttavan moni kieltenopettaja ja -opiskelija tarttui haasteeseen ja kokeili rohkeasti etäopiskelua. Kokemukset omien ryhmieni kanssa olivat positiivisia ja varmasti silmiä avaavia –olihan se monille ihan ensimmäinen kerta! Kieltenopetus verkossa voi siis toden totta olla vuorovaikutuksellista, hauskaa ja monipuolista ”pienellä twistillä”.

Tänä syksynä opistomme päivitti myös tietojärjestelmänsä uuteen versioon. Sen myötä meidän on mahdollista kerätä palautetta kaikilta kursseiltamme aina opetuskauden päätyttyä. Opiskelijat ovat saaneet palaute-lomakkeen sähköposteihinsa (mikäli ovat sen meille ilmoittaneet) noin 1-2 viikkoa sitten. Lomakkeella vastataan, oletko väittämien kanssa samaa vai kenties eri mieltä, joten se käy hyvin nopeasti. Lopussa on lisäksi tilaa lähettää toiveita, risuja tai ruusuja. Palaute on meille hyvin tärkeää palveluidemme parantamiseksi, joten toivomme saavamme teiltä, hyvät asiakkaat, runsaasti vastauksia.

Lopuksi pieni katsaus tulevaan vuoteen 2021: kielten tarjonta laajenee taas kevätlukukaudella, kun saamme valikoimaamme uutuutena Angelika Polakin Puolan alkeet-kurssin. Tarjolla jälleen myös Tutustutaan kiinan kieleen-alkeiskurssi, jota vetää Ling Liang. Lanseeraamme lisäksi niin alkeis- kuin jatkotason verkko-kursseja suomen, espanjan ja venäjän kielissä. Oppitunnit järjestetään videoyhteydellä Microsoft TEAMS- tai Zoom-alustalla (opettaja perehdyttää alustan käyttöön kurssin aluksi). Ja vielä ihan kevätlukukauden päätteeksi eli huhti-toukokuussa tarjoamme espanjan ja englannin intensiivi-kurssit. llmoittautuminen uusille kursseille 11.1. – 17.1. välisenä aikana!

Kiitän osaltani tästä syksystä ja toivotan koko opiston väelle, asiakkaille ja heidän perheilleen oikein hyvää joulun odotusta! Merry Christmas! ¡Feliz Navidad!

Kielten päätoiminen opettaja Ronja Kivinen

Sivun alkuun