Helppokäyttöistä tietotekniikkaa ?

Onko tietotekniikka mielestäni riittävän helppokäyttöistä? Monen mielestä se ei ole sitä. Kuitenkin on pieniä asioita, joilla voidaan helpottaa erilaisten tietoteknisten laitteiden ja palveluiden käyttöä.

Yhä useammalla on käytössä tietokoneen lisäksi älypuhelin ja joskus myöss tabletti eli taulutietokone. Valitsemalla nk. saman ekosysteemin laitteet laitteiden käyttö on ehkä asteen verran helpompaa kun käyttöliittymä on osittain tuttu.

Ekosysteemillä tarkoitetaan sitä, että valitaan esim. saman valmistajan, laitetoimittajan laitteita tai ohjelmistoja. Valitsemalla esimerkiksi Applen tietokoneet, älypuhelin ja kenties taulutietokone laitteiden yhteiskäyttö ja tiedostojen siirto laitteista toiseen voi olla asteen verran helpompaa. Lisäksi käyttämällä esimerkiksi Internetin käytössä tarvittavaa samaa selainohjelmaa mobiililaitteissa ja muissa päätelaitteissa helpotetaan hieman käyttäjän toimintaa.

Kaikkien laite- ja ohjelmistovalmistajien tavoitteena on yhä helppokäyttöisempi tietotekniikka. Digilaitteisiin on tullut uusia tapoja ohjata laitteiden toimintaa, yksi näistä on ääniohjaus. Lisää on varmasti on tulossa, mutta kuitenkin digilaitteiden käytettävyyden kannalta keskeistä käyttäjään tietämys siitä, mitä laitteilla tai ohjelmistoilla voidaan tehdä. Tässä roolissa kansalaisopistolla on merkittävä asema.

Tulemalla kansalaisopiston kursseille opit hallitsemaan omaa laitettasi ja lisäksi kursseilla saat kattavan näkemyksen siitä, mihin kaikkeen digilaitteita ja niissä olevia ohjelmia voi käyttää.

 

Sivun alkuun